Den Ultimative Guide til Forskellige Slags Træbeskyttelse

Træ er et dejligt materiale at arbejde med, fordi det er både billigt, alsidigt og typisk flot at se på. Det ville selvfølgeligt være endnu billigere at bygge med, og vedligeholde, boliger og andet, der var lavet af ren beton. Men sådan en grå betonklods er altså bare ikke særlig inspirerende at kigge på, og der er også grænser for, hvor kreativ man kan være med det. Træ er umiddelbart det materiale, der bedst kombinerer alle de ting, vi mennesker leder efter i et materiale.

Det betyder dog ikke, at træ ikke har sine egne udfordringer. Det er trods alt et natur-materiale, og det betyder at det som udgangspunkt følger den naturlige cyklus. Alt hvad der lever, ender med at dø. Et træ er en levende organisme, og så længe træet kan finde vand med rødderne, og sollys med bladene, så vil træet leve og gro i bedste velgående. Men når det frarøves den ene, eller begge, af disse ressourcer, så begynder det at se sort ud for træet. Det vil langsomt begynde at rådne, og det er jo noget der svækker træets indre struktur. Når vi bruger træbrædder i konstruktionen af ting – uanset om det er træbelægning af huset, et skur i baghaven eller et klatrestativ – så arbejder vi jo med træ, der i princippet er dødt. Det er træ, der ikke har nogen rødder, og ej heller har nogen blade. Det betyder, at træet vil begynde at rådne, hvis vi ikke gør noget. Hvis træet rådner, så går det vi har bygget i stykker, og det er jo ikke rigtigt noget ved.

Men der er heldigvis nogle, der har fundet frem til en løsning. Hvis man kan holde fugt og luft ude af træet, så forhindrer det forrådnelsesprocessen, og så kan træet holde sig stærkt og pænt, selvom det ikke tilføres ny næring. Når træ er blevet trykimprægneret, så betyder det egentligt bare, at det har været igennem en proces hvor fugt og luft er blevet hevet ud af træet. Trykimprægneret træ er altså allerede ret godt beskyttet imod den naturlige forrådnelsesproces. Det er dog sjældent noget der kan stå alene, og derfor bør man også male træet over med en god træbeskyttelse. Her er det store spørgsmål selvfølgeligt, hvilken type træbeskyttelse man skal vælge. Der er nemlig flere muligheder på markedet.

Der findes transparent træmaling, der kun farver træet ganske let, og altså lader det flotte naturlige udseende af træet skinne igennem. Hvis man godt kan lide dette udseende, så er transparent træmaling selvfølgeligt et fristende valg. Du skal dog være opmærksom på, at denne type træbeskyttelse af natur er mindre dækkende, og derfor kun holder i op til 2 år. Hvis træet du arbejder med kommer til at være udsat for vind og vejr, så bør du derfor i stedet overveje at bruge halvdækkende træbeskyttelse. Her er laget af beskyttelse tykkere, men stadig rimeligt gennemsigtigt, og træet beskyttes altså betydeligt bedre. Halvdækkende træbeskyttelse kan holde i op til 4 år. Hvis du arbejder med noget der gerne skal holde rigtigt længe, eller som vil være hårdt udsat for naturens kræfter, så bør du gå efter heldækkende træbeskyttelse. Denne type beskyttelse vil dække træets overflade på en sådan måde, at man ikke længere kan se den naturlige farve. Man kan dog stadig se træets naturlige struktur, og får samtidig glæde af, at beskyttelsen holder i op til 8 år, uden at skulle males over igen.

Tidligere artikelVelskrevet, brutal og hjerteskærende roman
Næste artikelFind de rigtige vinterstøvler til børn?