Sådan Undersøger du Energieffektiviteten af din Bolig

Har du nogen som helst idé om, hvor effektivt din bolig bruger den energi, du går og betaler for? En bolig med en lav energieffektivitet brænder nemlig flere penge af på varme og elektricitet, end en tilsvarende bolig med en bedre effektivitet. Hvis du ved hvor din bolig ligger på skalaen, så kan du træffe vigtige beslutninger omkring dine forbrugsmønstre, og eventuelt lave forbedringer på boligen, så den bliver mere energieffektiv. Ikke alene sparer en effektiv bolig dig for penge: den er også mindre belastende for miljøet. Jo mere energi der forbruges, jo mere CO2 og lignende lukkes der ud i atmosfæren. Ved at undersøge hvor energieffektiv din bolig er, kan du altså ikke alene minimere din el- og varmeregning, men også gøre noget godt for klimaet.

Men hvordan finder man egentligt ud af, hvor energieffektiv ens bolig er? Det er noget der heldigvis er blevet lettere end nogensinde før. Alle boliger der sættes til salg nu – med få undtagelser, såsom sommerhuse og kolonihavehuse – skal nemlig have en Energimærkning. Det er lovpligtigt at få udfærdiget dette energimærke og den dertilhørende energirapport før man har lov til at sælge en bolig. Hvis du har købt din bolig efter dette lovkrav blev aktuelt, så kan du altså slå Energimærket op for din bolig. Det kan du gøre på Energistyrelsens hjemmeside. Det eneste du skal bruge er boligens adresse, og så kan du slå det op ganske gratis.

Hvis din bolig ikke er blevet energimærket, eller det tidligere energimærke ikke længere er gyldigt, så kan du selv tage kontakt til en byggesagkyndig. En byggesagkyndig kan så komme ud og gennemgå din bolig, med særlig fokus på isolering af vægge, døre og vinduer, og udfærdige en rapport. Sammen med rapporten får du et Energimærke med en karakter imellem A og G. A er den bedste karakter: det betyder at din bolig er meget energieffektiv. G er den dårligste karakter, og betyder at din bolig bruger meget mere energi end den burde.

Når først du har fat i energirapporten så vil du kunne se nøjagtigt hvor i boligen eventuelle problemer findes. Rapporten indeholder også direkte forbedringsforslag, så du nemt kan se hvad der skal til for, at din bolig kan blive mere energieffektiv. Ved at følge disse forbedringsforslag kan du altså minimere dine løbende udgifter til energi, spare miljøet for unødig belastning, og samtidig gøre din bolig mere attraktiv for købere, hvis du engang skulle ønske at sælge. Vi danskere er nemlig blevet mere og mere miljø-bevidste, og energimærkningen er noget der virkeligt kan have betydning for, om en potentiel køber vælger at købe din bolig eller ej. Ved at implementere forbedringsforslagene i god tid kan du altså selv nyde godt af den højere effektivitet, og samtidig vide, at din bolig vil være nemmere at sælge og sandsynligvis ville kunne hente en højere pris.

Tidligere artikelSådan Får du Den Eksotiske Drømmebil i Danmark
Næste artikelDerfor Skal du Tage til Jylland på Efterskole